3 november 2024
00-talet

00-talet – det experimentella musikdecenniet med banbrytande svenska skivbolag

Under 00-talet blomstrade experimentell musik i Sverige, trots en generell nedgång i skivförsäljning. Med hjälp av banbrytande bolag som Kning Disk, Häpna, Komplott, Ideal och Ayler Records fick den svenska experimentella musikscenen en plattform att växa på. Detta decennium såg ett ökat samspel mellan internationella influenser och unika svenska röster, och framväxten av nya, små bolag som Found You Recordings och Bombax Bombax säkrade att innovativ musik fortsatt fick stöd och utrymme.

Här är en genomgång av några skivor från 00-talet som stack ut och hjälpte forma Sveriges experimentella musikscen.

2000 – Sven-Åke Johansson: Six Little Pieces for Quintet

Sven-Åke Johansson, en svensk veteran inom frijazz som länge varit verksam i Berlin, skapade en oförglömlig kvintettskiva tillsammans med Axel Dörner, Rudi Mahall och Sten Sandell. Skivan bjuder på en sällsynt mix av frijazz och precision, där varje trumslag bär på mening och där de svenska musikerna visar sin internationella kaliber.

2001 – Sheriff: Sheriff

Med sitt minimalistiska sätt att plocka isär rockmusiken skapade Magnus Granberg och Henrik Olsson ett avskalad, nästan hypnotisk album. Här finns sparsmakad lyrik och en klang som inspirerat senare musiker inom improvisation och experimentell musik.

2002 – Pallin: Far from Yokohama

Gitarristen Andreas Söderström och cellisten Christian Hörgren utvecklade sitt sound tillsammans med Tomas Hallonsten och Andreas Axelsson. Resultatet är en fusion av pop, jazz och rock där vemod blandas med nordiskt ljus, och en intimitet skapas som drar in lyssnaren på djupet.

2003 – Atomic: Boom Boom

Atomic, med både svenska och norska musiker, levererar på Boom Boom jazz av yttersta världsklass. Gruppen, med namn som Fredrik Ljungkvist och Magnus Broo, lyckas hålla fast vid jazzens rötter men samtidigt tänja gränserna för vad jazz kan vara i modern tid.

2004 – Looper: Squarehorse

Martin Küchen, en pionjär inom lågmäld improvisationsmusik, skapar här tillsammans med Ingar Zach och Nikos Veliotis en unik form av dronemusik. Musiken är meditativ och minimalistisk men ändå ständigt föränderlig, och sätter en ny standard för dronemusik i Sverige.

2005 – Hanna Hartman: Longitude/Cratere

Hanna Hartmans andra album består av två elektroakustiska stycken som låter ljuden tala för sig själva. Hennes musik är lika oförutsägbar som den är fascinerande och lockar lyssnaren att höra detaljerna utan att tolka dem. Ett måste för alla med förkärlek till elektroakustisk musik.

2006 – Dror Feiler: Point Blank

Dror Feiler tar med Point Blank sitt intensivt kraftfulla sound in i det kulturella ”finrummet” med ensembler som Klangforum Wien och Stockholm Saxofonkvartett. Detta album är ett kraftfullt statement mot världens orättvisor, där Feiler visar hur noise kan vara så mycket mer än bara ljud.

2007 – Boots Brown: Boots Brown

Mats Gustafsson med flera skapar här en känslig och lågmäld jazz som hyllar både nutid och dåtid. Gruppens improvisationer ger jazzens grunder nytt liv och får lyssnaren att förstå hur mycket som kan sägas med små medel.

2008 – Christine Ödlund: Phenomena

Ödlund utnyttjar EMS-studions resurser för att skapa en mörk och drömlik ljudvärld där varje drone har en tydlig kontur. Hennes musik känns både andlig och närvarande, och kopplingen till hennes konstnärliga arbete är påtaglig. Phenomena är en fascinerande inblick i en konstnärs inre värld.

2009 – Lisa Ullén Quartet: Revolution Rock

Lisa Ullén gör sin debut som kvartettledare med ett album som förnyar jazzen utan att förlora kontakten med dess rötter. Tillsammans med Mats Äleklint, Nils Ölmedal och Andreas Axelsson skapar hon jazz med rå energi och briljant dynamik. Revolution Rock är jazz på högsta nivå och visar att genren fortfarande är stark.

00-talet var en era av experiment och nyfikenhet inom svensk musik. Det var ett decennium då nya stilar utvecklades och där svenska artister och små bolag spelade en central roll i att sätta svensk experimentell musik på kartan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *